Jak rozplánovat prostor kuchyně?
Nechcete nachodit při vaření spoustu zbytečných kilometrů? Naplánujte si kuchyň tak, abyste měli vše potřebné hned po ruce! Důležitou roli přitom hraje ergonomie, tedy správné a funkční rozmístění. To nejlepší kopíruje postup prací v kuchyni. Rozdělte si je na několik zón, ve kterých se odehrávají základní činnosti jako mytí a vaření, plus pracovní zóna. Tento pomyslný trojúhelník by měl být propojen a doplněn zónami určenými na skladování a odkládání.
Je také dobré vědět, že pro přirozené uspořádání kuchyně je nutné počítat s jejich uspořádáním. Pokud jste pravák, uspořádejte si základní zóny zprava doleva: začněte vařením, pak pracovní plochou, následně mycí a odkládací zónou. Leváci to mají jednoduše v opačném směru – zleva doprava.
Co se týče úrovní jednotlivých linií, stačí použít selský rozum – předměty, které používáte málokdy, umístěte do nejvyšších a nejnižších úrovní skříněk. Ušetří vám to čas i zbytečnou námahu! Čím jsou předměty častěji používané, tím dostupnější místo pro ně zvolte.